W dniach 18-21 września 2014 r. w Bydgoszczy odbył się XXXV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.

Podczas Zjazdu profesor Małgorzata Kościelska wygłosiła wykład pt. "Nie dorosnąć do... infantylna osobowość naszych czasów".

Zarząd Sekcji aktywnie uczestniczył w Zjeździe:

Agnieszka Maryniak poprowadziła sympozjum naukowe "Dostrzec osobę", zadedykowane profesor Małgorzacie Kościelskiej.
W sympozjum referaty wygłosiły: Małgorzata Święcicka nt. "Dymensjonalne podejście do analizy problemów szkolnych dziecka", Grażyna Kmita nt. "Noworodek ze skrajnym wcześniactwem-jak dostrzec osobę?", Agnieszka Maryniak nt. "Doświadczenia dzieci z zespołem Landau-Kleffnera i ich rodzin", Katarzyna Schier nt. "Heraklesi-psychologiczna problematyka odwrócenia ról w rodzinie", Joanna Lessing-Pernak nt. "Terapeutyczne właściwości miłości i wolności".

Agnieszka Maryniak wzięła udział w dyskusji panelowej nt. "W jakim stopniu wiedza o aktywności mózgu pozwala nam zrozumieć zachowanie człowieka?", prowadzonej przez Grzegorza Króliczaka.

Małgorzata Święcicka wzięła udział w dyskusji panelowej "Wyzwania w komunikacji pomiędzy psychologami realizującymi diagnozę w różnych dziedzinach praktyki", którą moderowała Małgorzata Toeplitz-Winiewska.

Agnieszka Maryniak poprowadziła wykład plenarny Marka Harata nt. "Neuromodulacja w leczeniu schorzeń sfery psychicznej".

W ramach sesji tematycznej Pomoc psychologiczna", prowadzonej przez Lidię Grzesiuk, Monika Biała wygłosiła referat nt. "Interwencja w diagnozie - doświadczenia psychologa poradni psychologiczno-pedagogicznej".